Wij duiken veilig up-to-date

Congres Wij Duiken Veilig – «Het begin van de toekomst»

Scuba-Academie_boot_Cees-Kassenberg

Eén van de initiatiefnemers van Wij Duiken Veilig, het congres en netwerkevent voor de professionele duiker en duikpro, is Cees den Toom. Zelf staat de eigenaar van Scuba-Academie al jaren met één been in zowel de wereld van het recreatieve en technische duiken als in de beroepsduikwereld.

Samen met Sander Kool verzorgt Cees ook zelf een presentatie tijdens het congres. Ook Sander Kool, nu commandant van mijnenjager Zijner Majesteits Willemstad, kent zowel de beroeps- als de recreatieve kant van het duiken. De twee gaan in op de verzuiling binnen de duikwereld. Dit fenomeen beperkt zich niet alleen tot enerzijds het beroepsduiken en anderzijds het sportduiken, maar ook binnen deze twee ‘werelden’ gaat de verzuiling door. «Organisaties en diensten die naast elkaar staan, maar ook type duikers die weer een ‘wereld’ op zich vormen.»

Binnen zijn eigen duikcentrum Scuba-Academie, waar hij naast sport- en technische duikers ook defensie- en brandweerduikers over de vloer krijgt, ziet hij het al op een doorsneezondag: «Op de boot zitten Open Water Divers en recreatieve nitroxduikers naast technische duikers met dubbelsets en rebreathers.» Op zich gaat het prima samen, maar tegelijkertijd zijn er toch ook de verschillen in uitrusting, opleiding en ademgassen, die weer leiden tot groepsvorming: «Elke groep doet het op zijn manier en gelooft daarin. Er zijn ook enkele stromingen die hun manier heilig hebben verklaard – alles wat enigszins afwijkt, wordt dan vaak stilzwijgend veroordeeld.» Iets wat overigens niet alleen binnen de duikwereld gebeurt.

«Wij willen aanzetten tot nadenken en discussie, maar dat heeft alleen zin als alle partijen meedoen.»

Aan de hand van praktijkvoorbeelden zullen Cees den Toom en Sander Kool de verzuiling inzichtelijk maken. Zelf zijn ze altijd op zoek, proberen ze altijd beter te worden door te leren van de mensen om hen heen  Ongeacht of deze mensen professionele of recreatieve duikers zijn. Cees: «Wij willen aanzetten tot nadenken en discussie, maar dat heeft alleen zin als alle partijen meedoen.» En voegt hij eraan toe: «Ik heb in mijn duikende leven van alles meegemaakt en dingen gedaan die ik met de kennis van nu ook niet meer zou doen.» Zijn motto: kennis delen en van elkaar leren. «Maar dan moeten we wel voor elkaar openstaan.»

Cees den Toom ziet het congres als het begin van de toekomst. «Hopelijk is Wij Duiken Veilig de aanzet tot een platform waar alle stakeholders van de duikwereld bij elkaar worden gebracht en echt van elkaar leren.»

Deel dit bericht

Het congres Wij Duiken Veilig wordt georganiseerd door The Exhibition Company bv in opdracht van de stichting Wij Duiken Veilig.

info@wijduikenveilig.nl

t. +31 (0)30 6666 358
m. +31 (0)6 5152 7072

Wij Duiken Veilig
KvK: 83613978
BTW: NL0068637145

Deel deze pagina