Wij duiken veilig up-to-date

Decompressie: volg de tabel of ‘deco on the fly’?

16-06-2017, Curacao
Foto: Duikers van de DefensieDuik Groep halen een wrak de Bounty op uit het water. Daarvoor gebruiken ze verschillende gereedschappen, zoals: Sprijder; Knipper; Kettingzaag en de BROCO om te lassen.

Een onderwerp waar geen duiker omheen kan, is decompressie. Elke duiker kent de tabellen waar hij of zij zich aan moet houden om de duik veilig te maken. Maar mag je er wel blindelings op vertrouwen?

Waar tot voor kort de duiktabellen heilig waren, groeit steeds meer het besef bij elk type duiker dat de tabellen de realiteit alleen theoretisch benaderen. Want omgevingsfactoren, de nabijheid van medische voorzieningen, het eigen welzijn, het zijn allemaal aspecten waar de tabellen geen rekening mee kunnen houden – simpelweg omdat je ze niet in een model kunt vervatten. Om maar een voorbeeld te noemen: hoe plan je een duik? Je duiktabellen of duikcomputer zullen geen onderscheid maken, maar jij? Jij wel? Een decostop in koud water is heel iets anders dan in tropisch water en dat betekent ook een heel andere aanpak van de duik. 

Op Wij Duiken Veilig gaat Bas samen met zijn publiek op basis van verschillende duikprofielen in gesprek over het gebruik van duiktabellen en hoe duikers in diverse sectoren hiermee omgaan en hoe risico’s beheerst worden. In een wereld waarin veel geautomatiseerd wordt, wordt gezond verstand (en dus kennis van zaken) steeds belangrijker.

Deel dit bericht

Het congres Wij Duiken Veilig wordt georganiseerd door The Exhibition Company bv in opdracht van de stichting Wij Duiken Veilig.

info@wijduikenveilig.nl

m. +31 (0)6 5152 7072

Wij Duiken Veilig
KvK: 83613978
BTW: NL0068637145

Deel deze pagina