Wij duiken veilig up-to-date

Is de keuring de fundering of het sluitstuk van veiligheid?

doctors-at-hospital-working-in-the-doctor-office-2021-12-09-09-25-16-utc

Innovaties op het gebied van duikmedische keuringen

Duikkeuringen – of je nu aan de beroepskant werkt of recreatieve duiken maakt, we hebben er allemaal mee te maken. Een veilig gevoel toch als je het papiertje voor weer een jaar in de pocket hebt?

Je kunt je afvragen wat een duikkeuring te maken heeft met innovatie. We ondergaan de duikkeuring immers al sinds jaar en dag. Militair duikerarts Thijs Wingelaar kan hier kort over zijn: “Het innovatieve heeft te maken met de vorm en invulling van de duikkeuring. Is het tijd voor verandering? Een andere manier van denken?”

Want, zo geeft de duikerarts aan, veiligheid begint met gedrag; – de menselijke factor dus. Het gaat om de keuzes die je als duiker maakt. Duikmedische geschiktheid is geen wet van Meden en Perzen, net zoals je lichaam en je gesteldheid dat ook niet zijn. Want of je voor je professionele duikwerk of als sportduiker nu wel of niet een stempel en een handtekening van een arts hebt, als er vóór of tijdens de duik beperkende factoren optreden, dan is het zaak om naar je lichaam te luisteren. Een bewijs van goedkeuring is een momentopname en mag nooit worden gezien als een vrijwaring zonder voorwaarden. De geldigheidsduur van een duikmedisch certificaat is meestal 12 maanden, maar na 12 maanden en één dag is je lichaam niet ineens minder gezond.

Wingelaar vraagt zich dan ook hardop af of we de duikmedische keuring moeten verlaten en vervangen door een laagdrempelig duikmedisch advies. Een omslag naar bellen met de duikerarts en samen met de duiker afwegen of gezien de omstandigheden of lichamelijke beperkingen de geplande duik wel veilig gemaakt kan worden. En of er misschien aanpassingen mogelijk zijn in het duikprofiel, de omstandigheden of de mitigerende maatregelen om een duik toch zo veilig mogelijk te maken.

Wat denk jij? Is de keuring de fundering of het sluitstuk van veiligheid?

Deel dit bericht

Het congres Wij Duiken Veilig wordt georganiseerd door The Exhibition Company bv in opdracht van de stichting Wij Duiken Veilig.

info@wijduikenveilig.nl

m. +31 (0)6 5152 7072

Wij Duiken Veilig
KvK: 83613978
BTW: NL0068637145

Deel deze pagina