Wij duiken veilig up-to-date

Krachten bundelen

Sander-Kool_Wij-duiken-veilig_IMG_1632

Een van de initiatiefnemers van Wij duiken veilig op vrijdag 27 september is Sander Kool. Wij spraken met hem over dit congres én netwerkmoment voor de duikprofessional en de professionele duiker.

«Al een aantal jaar was het mijn wens om met de hele duiksector – professioneel en recreatief – bij elkaar te komen en te praten over veiligheid,» vertelt Sander Kool. Momenteel is deze hoger veiligheidskundige commandant van de Zijner Majesteit Willemstad. Maar in de afgelopen 20 jaar heeft hij functies bekleed binnen de Defensie Duikgroep, de Brandweer Amsterdam-Amstelland en de Nederlandse Onderwatersportbond, waar hij als bestuurslid onder andere verantwoordelijk was voor veiligheidszaken. «Opmerkelijk was dat er zeker tussen de recreatieve en de beroepssector weinig kennis werd gedeeld. En dat terwijl beide kanten veel van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken!»

«We kunnen allemaal van elkaar leren, of we nu bij defensie duiken, sportduiker zijn, onder water werken of duikbeleid ontwikkelen.»

Kennis delen
Tijdens het congres staat het delen van kennis centraal. De sprekers gaan met hun presentaties in op onderwerpen waar zowel de professionele duiker (de beroepssector) als de duikprofessional (de recreatieve sector) mee te maken heeft. Sander Kool zal bijvoorbeeld zelf samen met Cees den Toom een interactieve presentatie geven waarin onder andere het belang van risico-inventarisatie wordt onderstreept: «En nee, risico’s inventariseren is niet alleen binnen de beroepssector verplicht. Ook binnen de recreatieve branche is het een vereiste – veel duikinstructeurs en duikcentra doen het, maar er zijn er ook nog veel die denken dat het niet nodig is omdat ze ‘vrijwilliger’ zijn.»

Sander Kool

Toekomstvisie
Wat hoopt hij dat er met het congres bereikt wordt? «Ik hoop dat dit er met dit congres draagvlak wordt gecreëerd voor meer contact en samenwerking tussen beroeps en recreatief. Het is wenselijk dat beide pijlers van de duiksector meer informatie met elkaar gaan delen. In de toekomst een gemeenschappelijke visie op duikveiligheid, dat zou mooi zijn! »

Indrukwekkende namen
Sander Kool is enthousiast over het congres. Er staan sprekers van naam op het programma en er wordt afgesloten met een forumdiscussie, waarin niemand minder dan onder andere Edwin Hofma, commandant van de Defensie Duikgroep en bestuurslid Stichting Werken onder OverDruk (SWOD), Rob van Hulst, bijzonder hoogleraar Hyperbare Geneeskunde, en Erik van Vessem, voorzitter van de Nederlandse Onderwatersport Bond plaatsnemen. Het zou mooi zijn als we de dag kunnen afsluiten met een statement en de bereidheid om een gezamenlijke koers te varen.»

Waarom mag je als professionele duiker en duikprofessional Wij duiken veilig niet missen? «Op deze dag doe je nieuwe ideeën op, leer je nieuwe dingen en ontmoet je nieuwe mensen. Erg inspirerend.» En hij voegt eraan toe: «Je hoeft zelf niet te duiken om aanwezig te zijn. Voor iedereen die een rol speelt binnen de duiksector, zoals beleidsmedewerkers van de overheid, bestuurders van duikverenigingen of veiligheidskundigen bij duikbedrijven, is dit een dag vol (nieuwe) kennis en contacten.»

«Nieuwe ideeën opdoen, nieuwe dingen leren en nieuwe mensen ontmoeten en vooral ook actief meedoen.»

Deel dit bericht

Het congres Wij Duiken Veilig wordt georganiseerd door The Exhibition Company bv in opdracht van de vereniging Wij Duiken Veilig.

info@exhibitioncompany.nl

t. +31 (0)30 6666 358
m. +31 (0)6 5152 7072

KvK: 30122269
BTW: NL803128046B01

Deel deze pagina