Wij duiken veilig up-to-date

Leidt innovatie wel tot meer veiligheid?

965700_541652202545012_1386734380_o

Luchtvaart en duiken, op het oog twee onderwerpen die ver van elkaar af staan. ‘Op het oog’ want de realiteit is anders. Vanuit zijn achtergrond als expert luchtvaartveiligheid en piloot kan keynotespreker Benno Baksteen als geen ander de parallel trekken tussen hoog in de lucht en diep onder water. Sterker nog, de parallel kan worden getrokken met het bedrijfsleven in het algemeen.

Baksteen ziet hoe de wereld van de luchtvaart innoveert in de richting van meer efficiëntie, meer duurzaamheid en meer veiligheid. Wacht… meer veiligheid? Hij zet hier kanttekeningen bij want is innovatie wel die kip met gouden eieren die de garantie vormt voor zero incidenten? In zijn ogen – en dat is ook zijn ervaring – leiden juist kennis en kunde tot meer veiligheid. Je mag ervan uitgaan dat een piloot of een duiker weet wat hij doet en goed is opgeleid, en dat hij of zij in een split second een beslissing kan nemen – tijd voor uitgebreid overleg of afweging van alle voors en tegens is er niet op het moment dat zich hoog in de lucht of diep in het water een onverwachte situatie aandient. Deze kennis en kunde vereisen het vertrouwen van alle hogere lagen binnen de hiërarchie van de organisatie. Management en supervisors moeten een cultuur creëren waarin iedereen zelf blijft nadenken en gewaardeerd wordt om de keuzes die hij of zij naar eer en geweten maakt. Ook als in een split second van de procedure wordt afgeweken… procedures zijn immers richtlijnen waar de piloot of de duiker naar handelt. Echter op het moment dat telt, zijn kennis en kunde van cruciale waarde.

In zijn keynote gaat Baksteen in op de cultuur van veiligheid binnen de organisatie inclusief de aspecten en misschien ook wel omslag die daarvoor nodig zijn. Uiteraard staat hij open voor inzichten van de deelnemers aan Wij Duiken Veilig.

Deel dit bericht

Het congres Wij Duiken Veilig wordt georganiseerd door The Exhibition Company bv in opdracht van de stichting Wij Duiken Veilig.

info@wijduikenveilig.nl

m. +31 (0)6 5152 7072

Wij Duiken Veilig
KvK: 83613978
BTW: NL0068637145

Deel deze pagina