Jur van Kasteren

VAN KASTEREN.JD

Sinds 1996 is Jur van Kasteren werkzaam bij de Koninklijke Marine. Na zijn initiële opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine heeft hij tot 2006 gevaren op fregatten en mijnenjagers en deelgenomen aan o.a. diverse maritieme NATO-operaties.

Na deze periode aan boord heeft hij in 2006 de opleiding tot duikofficier gevolgd en is hij van 2007 tot 2010 werkzaam geweest bij de Duik- en Demonteergroep (DDG). Hij gaf leiding aan de specialistische duikteams, te weten het very shallow water-duikteam, het salvage- en constructieduikteam, het diepduikteam en het duikteam t.b.v. havenbescherming. In deze periode heeft hij, naast zijn werk, een masterstudie bedrijfskunde aan de business universiteit Nyenrode afgerond.

Na de periode bij de DDG heeft Jur van Kasteren de opleiding tot officier van de explosievenopruimingsdienst gevolgd en heeft hij het commando gevoerd over de maritieme EOD-compagnie van de explosievenopruimingsdienst defensie (EOD). Van 2014 tot 2016 is hij werkzaam geweest bij de bestuursstaf en heeft hij o.a. deelgenomen aan de VN-missie MINUSMA in Mali.

Van 2016 tot 2019 heeft hij het commando gevoerd over Zr. Ms. Vlaardingen, een mijnenjager. Met zijn schip nam hij tweemaal deel aan de Standing Naval Mine Counter Measure Group 1 en is hij veelvuldig ingezet voor nationale mijnenjachttaken op het Nederlands Continentaal Plat.

Sinds medio 2019, na het afronden van de Hogere Defensie Vorming aan de Koninklijke Militaire School in Brussel, is hij werkzaam in Den Haag als stafofficier maritieme operaties bij de Directie Plannen. De presentatie van Jur van Kasteren is gebaseerd op het onderzoek dat hij verrichtte onder de duikers en explosievenopruimers van defensie in het kader van deze masterstudie in Brussel.