Wij duiken veilig up-to-date

Onze nieuwe zintuigen

IMG_1390

Nieuwe zintuigen? We hebben er als mens toch al vijf? Als het aan Mark Bokdam ligt, komen er zeker nog meer zintuigen bij. Bokdam, werkzaam bij Brandweer Twente en landelijk voorzitter van het Netwerk Waterongevallen van Brandweer Nederland, zal op Wij Duiken Veilig, het congres en netwerkevent voor de professionele duiker en de duikende pro op vrijdag 25 maart, hier uitgebreid op ingaan.

Zijn presentatie staat helemaal in het teken van het thema van de dag: Innovatie, kennis en veiligheid. De nieuwe zintuigen zijn een prachtig voorbeeld van ideeën die op de werkvloer ontstaan en die vervolgens worden doorontwikkeld en landelijk worden omarmd.

Sinds de regionalisering van de Nederlandse brandweerorganisatie  in 2014 wordt innovatie op de werkvloer bij de 25 veiligheidsregio’s gestimuleerd. Ook het duikdossier lift hierop mee. Het ultieme doel is dat een brandweerduiker zo kort en min mogelijk moet worden blootgesteld aan risico – de duiker moet efficiënter worden ingezet ten gunste van de maatschappij en dus voor het redden van mens en dier. Niet alleen de lichamelijke blootstelling aan risico’s en inspanning wordt daarin meegewogen, maar ook de psyche en het gevoel van geborgenheid spelen een rol.

De ideeën ontstaan bij de mensen die het werk doen. Niet alleen kijken zij naar de eigen regio, maar ook naar andere ‘duikdiensten’ zoals Defensie en het Landelijke Team Onderwaterzoekingen (LTOZ), en zelfs naar de recreatieve duiksector. Ter voorkoming dat meerdere regio’s aan eenzelfde type verbetering werken, worden ideeën gedeeld binnen het landelijke netwerk, met als gevolg dat ook andere regio’s meedenken – een vruchtbare samenwerking waarin mensen van elkaar leren en elkaar motiveren.

Voorbeelden van nieuwe zintuigen zijn de inzet van de onderwaterdrone voor verkenningen onder water en het schieten van een lijn over het ijs. Maar er zijn er meer. Bokdam zal  deze op 25 maart zeker delen. Ook zal hij ingaan op de manier waarop deze innovaties worden gerealiseerd en welke veranderingen ze meebrengen voor het beroep van brandweerduiker. 
Interessant voor brandweerduikend Nederland, maar zeker ook voor andere takken binnen de duiksector.

Deel dit bericht

Het congres Wij Duiken Veilig wordt georganiseerd door The Exhibition Company bv in opdracht van de stichting Wij Duiken Veilig.

info@wijduikenveilig.nl

m. +31 (0)6 5152 7072

Wij Duiken Veilig
KvK: 83613978
BTW: NL0068637145

Deel deze pagina